Mleko dla malucha, kefir dla seniora
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi w codziennym jadłospisie osób dorosłych powinny znaleźć się dwie szklanki mleka, które można zastąpić innymi produktami mlecznymi, najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu. Dzieciom od czwartego roku życia i młodzieży zaleca się nawet trzy szklanki mleka lub jego przetworów.
Mleko i przetwory mleczne to produkty o dużej wartości odżywczej i wartościowy składnik codziennej diety. W nabiale znajdziemy przede wszystkim łatwo przyswajalny wapń, pełnowartościowe białko, tłuszcz, laktozę, czyli cukier mleczny, witaminy z grupy B, witaminę A, niewielkie ilości witaminy D, składniki mineralne, m.in. magnez, fosfor i potas, cynk – mówi Anna Taraszewska, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Dobre źródło białka
Nabiał to grupa produktów będąca dobrym źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w pełni może być wykorzystane do budowy komórek organizmu, syntezy hormonów i enzymów. Z kolei wapń i magnez są nam potrzebne...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta