Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Mleko 
dla malucha, kefir dla seniora

19 maja 2021 | Dodatek
źródło: AdobeStock

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi w codziennym jadłospisie osób dorosłych powinny znaleźć się dwie szklanki mleka, które można zastąpić innymi produktami mlecznymi, najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu. Dzieciom od czwartego roku życia i młodzieży zaleca się nawet trzy szklanki mleka lub jego przetworów.

 

Mleko i przetwory mleczne to produkty o dużej wartości odżywczej i wartościowy składnik codziennej diety. W nabiale znajdziemy przede wszystkim łatwo przyswajalny wapń, pełnowartościowe białko, tłuszcz, laktozę, czyli cukier mleczny, witaminy z grupy B, witaminę A, niewielkie ilości witaminy D, składniki mineralne, m.in. magnez, fosfor i potas, cynk – mówi Anna Taraszewska, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

Dobre źródło białka

Nabiał to grupa produktów będąca dobrym źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w pełni może być wykorzystane do budowy komórek organizmu, syntezy hormonów i enzymów. Z kolei wapń i magnez są nam potrzebne...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11965

Wydanie: 11965

Spis treści

Drobne (6+2)

Nieprzypisane

Zamów abonament